‘Ha ha ha….heb jij een Prius?’, zegt een collega lachend tegen mij tijdens de lunch. ‘Zo’n lelijk ding, zo’n  blik op de weg voor geitenwollen sokken types?’, gaat hij nog even door.

‘Ja,…….en hij is heel mooi Barcelona Red met lichte lederen bekleding’, geef ik scherp terug. ‘Een wonder van de techniek, geruisloos gaat hij over de weg, lekker elektrosnorren. En…. als iemand je uitzwaait, staat hij dat te doen in schone lucht en niet in jouw uitlaatgassen.’

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, ‘als het goed is doe het’, ‘als het waar is zeg het’. Regie hebben over je eigen waarheid. Een eigen verhaal hebben….dat klopt en consistent is. Ik help organisaties met het ontwikkelen en stimuleren van meer ondernemerschap. Bij veel organisaties is dat zelfs maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Ik geloof in duurzaamheid en dat dit ons en de organisaties zelf gaat helpen. Als ik dan vervolgens met mijn SUV het hele land zou doorcrossen, kan je je voorstellen wat er met de geloofwaardigheid van mijn verhaal gebeurt. Dus mijn Prius past bij mijn verhaal en waar ik in geloof.

Greenchoice is bijvoorbeeld een bedrijf dat dat heeft. Regie over hun eigen waarheid, een eigen verhaal dat klopt en consistent is. Zij vragen zich af wat de juiste dingen zijn om te doen. Hun verhaal, geloof in groene energie, is volledig doorgevoerd in wat ze doen. Geen concessies aan klanten die een mix van groen en grijs willen afnemen. Geen leasewagenpark, maar vouwfietsen in de gang. Medewerkers moeten wonen in de plaats waar Greenchoice gevestigd is.

Ook professor Braungart heeft zijn eigen waarheid, een eigen verhaal waar hij in gelooft. Vorige week gaf hij een lezing over Cradle to cradle in de Rode Hoed in Amsterdam. Hij legt uit dat het gaat om de goede dingen doen. Er is niets zo nutteloos als efficiënt dingen doen die niet gedaan moeten worden. Het gaat om effectiviteit: de juiste dingen doen. En niet om efficiëntie, de dingen op de juiste manier doen. Efficiëntie is lelijk. Wat als Mozart heel efficiënt was? Of als mijn foto’s heel efficiënt zijn. Of als ik heel efficiënt verliefd word. Brrrrr………..Weet wat je verhaal is, waar je in gelooft. Vraag jezelf dan af, wat is het goede om te doen, voordat je het gaat optimaliseren!