Het is zondagavond en een deel van mijn boekenclub komt eten. We gaan ‘Nietzsches Tranen’ van Irvin Yalom bespreken. Hoofdpersonen van deze historische roman zijn Nietzsche en Breuer, beiden hebben een obsessie voor een vrouw.

In gesprekken proberen ze elkaar daarvan te genezen. Filosofie en psychoanalyse komen samen in dit meeslepende verhaal.

Bij binnenkomst wordt er wat gemopperd over het toch wel erg kleine groepje deze keer. Maar de afwezigen zijn met belangrijke zaken in het leven bezig: één is zwanger en voelt zich niet lekker, twee hebben het te druk met een nieuwe opleiding/carrière en de laatste is op reis.

Ikzelf denk aan waar ik allemaal druk mee was de afgelopen week. Voor Twynstra Gudde ben ik heel Nederland doorgecrost. Maatschappelijk verantwoord ondernemen vormgeven in Arnhem, outsourcing begeleiden in Den Haag en workshops geven in Amersfoort. ‘s Avonds bezig geweest voor de Fotoacademie. De hele vrijdagavond zelfs in de fotostudio doorgebracht. Met de reclamefotograaf nog naar een jazzconcert in het Bimhuis geweest.

De boekbespreking geeft inzicht waarom we toch allemaal zo druk zijn. Hartstochtelijke liefdesrelaties onderhouden, ambitieus carrière maken, kunstwerken creëren en kinderen op de wereld zetten. Volgens Yalom doen we het allemaal om de angst voor ons eindige bestaan te bezweren.

Pfff… dat is wel erg zwaar voor een luchtige zondagavond.

Maar wat moeten we dan? Gewoon lanterfanten? Louter genieten? Een doelloos leven. Gewoon niets nalaten: geen kinderen, geen foto’s of boeken, niet de impact van een carrière, geen mensen die nog aan je denken… niets.

Moet er eerlijk gezegd niet aan denken.
Bas Haring heeft er een boekje over geschreven. Hij probeert daarin ons streven naar succes te relativeren. Misschien een idee voor de boekenclub? Hopelijk brengt Haring ons dan op andere gedachten. Iets meer lanterfanten en minder druk zijn met hartstochtelijke liefdesrelaties onderhouden, ambitieus carrière maken, kunstwerken creëren en kinderen op de wereld zetten.

Dan is de opkomst de volgende keer vast weer wat hoger.